Город

Як рятувати врожай від перших заморозків

Восени перші заморозки – справжній бич садівника і городника: вони можуть вдарити, коли врожай зібраний ще не повністю. Однак впадати у відчай не треба – багато чого можна врятувати навіть після морозів. Я розповім, як роблю сам в таких випадках

Ремонтантна малина

Останній урожай ремонтантних сортів може потрапити під перші заморозки. Тому, якщо синоптики попереджають про можливе похолодання, я прибираю її першою. Побувавши навіть при нулі градусів, малина перетворюється в кашу прямо на кущі. Якщо не вдалося зібрати врожай до заморозків – є три варіанти:

  • З’їсти її. Але робити це потрібно негайно, буквально за пару днів ягоди розваляться. Подмороженная малина не така смачна і ароматна, але цілком їстівна.
  • Переробити на компот або варення. Знову-таки, запах буде не той – але консервація вийде смачною.
  • Заморозити. Взимку особисто я радію навіть такий малині – вона добре йде в компот або в начинку для пиріжків.

Груші

На другому місці – груша. Її плоди псуються, коли термометр опускається вже до +5 – +8 °C. Знову-таки, їх можна швидко з’їсти, але краще пустити на варення або компот: зберігатися підморожені груші не будуть.

Яблука

Побиті морозом яблука теж лежати довго вже не зможуть. До того ж із-за того, що замерзлий сік розірвав клітини, їх м’якоть стає огидно-«ватяною», а смак псується. Їх навіть краще не їсти, а відразу пустити в переробку – благо, рецептів з них навіть я, не професійний кулінар, знаю масу. Морожені яблука зберігаються недовго: включайте свою кулінарну уяву! Тим не менше я знаю деяких людей, яким злегка підморожені яблука навіть подобаються: у кислих сортів м’якоть стає більш солодкуватою. Якщо серед ваших родичів і знайомих є такі любителі – почастуйте їх, але попередьте, що є треба відразу: морожені яблука не зберігаються довго.

Буряк

Багато бід заморозки приносять буряках. Вона росте в землі до останнього, накопичуючи масу, вітаміни і цукор, тому я намагаюся її прибирати якомога пізніше – і іноді дотягую до перших заморозків. Тому коли в прогнозі погоди з’являється повідомлення про холоди – з овочів першим ділом завжди треба рятувати буряк. Щоб не пропав урожай буряків робіть домашнє консервування! Якщо ж зібрати врожай не вийшло – що ж, залишиться тільки пустити буряк на консервації. Рецептів тут не так багато, але ось маринована буряк взимку добре піде в борщ або салат.

Гарбуз

Гарбуз, як і всі баштанні, – південна культура, і заморозки її вб’ють. От тільки є одна проблема: якщо гарбуз вродила – як швидко зібрати здоровенні плоди? Рішення є і тут: при загрозі заморозків я вкриваю ділянку. Згодиться агроволокно, старі покривала, сіно, солома – що завгодно, лише б шар був товстіший. Не піде тільки поліетиленова плівка: вона і температуру не тримає, і овочі під нею задихаються. В укритті гарбуз здатна пережити нічні заморозки – а з ранку її можна спокійно прибрати при плюсовій температурі. Якщо ж вкрити не вдається – що ж, знову все той же порада: на консервацію. Ікра, лечо, салат – багато чого можна приготувати.

Морква

А от щодо моркви я не турбуюся. Це не той овоч, який боїться холодів. Вона навіть здатна перезимувати під снігом – тільки робити цього не треба, а то по весні вся грядка насіння дасть. Прибирати моркву можна аж до того моменту, коли ляже сніг. Морква не боїться морозів: її можна сіяти під зиму

Капуста

Білокачанна капуста заморозки теж ігнорує. Якщо температура не опускається нижче -8 °C, не турбуйтеся про неї: капусту якраз і прибирають після перших заморозків. Інакше на зберіганні качани почнуть давати стрілки і в’янути. Але от якщо вночі вдарив вже серйозний мороз (-10 °C і нижче) – все, врожаю кінець. Розпочнеться відмирання не тільки зовнішніх листків (які все одно нікому не потрібні), але і серцевини качанів. Така капуста не зберігається – і я особисто пускаю її на квашення або консервацію.

Зараз подивитися прогноз погоди можна скрізь – хоч по телевізору, хоч в інтернеті. Знаючи про наближення заморозках, легко прийняти заходи. Але навіть якщо і запізнилися – поморожені овочі і фрукти можна переробити.