Їжа

Пиріжки, як у бабусі: 5 простих рецептів

Випічка Кулінарія

1. Печені пиріжки з сиром
Інгредієнти:
для тіста:
– кефір – 250 мл
– яйце – 1 шт. ,
– цукор – 1 ст. л. ,
– розпушувач – 1 ч. л. ,
– рослинна олія – 3 ст. л. , борошно – 400 г,
сіль;
для начинки:
– сир твердий – 100 г,
– моцарелла – 100 г,
– сир – 200 г,
– яйце – 1 шт. ,
– сіль
– перець,
– сушений базилік.

Приготування:
Яйце збийте виделкою або вінчиком з сіллю і цукром, додайте кефір і рослинне масло. В отриману масу додайте борошно, змішану з розпушувачем і замісити густе тісто. Сир розімніть виделкою. Моцарелу порізати дрібними кубиками, сир твердий натріть на крупній тертці. Все перемішайте, додайте сіль і сушений базилік. Від яйця для начинки відокремте білок і гарненько збийте його міксером до утворення піни.

Введіть білок в сирно-сирну начинку, перемішайте. Тісто розділіть на шматочки розміром з яйце. Кожен шматочок тіста умочіть в борошно і розкачайте качалкою в тонкий млинець розміром з блюдце. На середину тесту викладіть повну столову ложку начинки і защепніть краю. Викладіть пиріжки на деко, змащене маслом. Змастіть жовтком і поставте в розігріту до 180 градусів духовку запікатися до рум’яної скоринки близько 30 хвилин.

2. Пиріжки з грибами і яйцем

Інгредієнти:
для тіста:
– борошно – 2 склянки,
– сухі дріжджі – 10 г,
молоко – 0,5 склянки
– яйце – 1 шт. ,
– сіль – щіпка,
– вершкове масло – 2 ст. л. ,
– цукор – 1 ст. л. ;
для начинки:
рис – 0,5 склянки,
– гриби сушені білі – 100 г,
– яйце – 2 шт. ,
– цибулю зелений – 50 р, сіль.

Приготування:
Для опари розведіть дріжджі в злегка теплому молоці, потім додайте 1 ст. л. цукру і 1 ст. ложку борошна, перемішайте до однорідного стану рідкої сметани. Дайте опарі постояти 30-40 хвилин в теплому місці, щоб вона забродила. Розтопіть вершкове масло, охолодіть його до теплого стану. У глибоку миску влити опару, додайте тепле масло, яйце кімнатної температури, сіль і решту просіяне борошно. Замісіть м’яке тісто, накрийте його в мисці плівкою або рушником і поставте в тепле місце для підходу на 2-2,5 години.

Поки тісто підходить, приготуйте начинку. Для цього намочіть сухі гриби в окропі. Злийте воду з грибів і дрібно наріжте їх. Подрібніть зварені круто яйця. Цибулю вимити, обсушити і дрібно наріжте. Відваріть рис в 1 склянці води з додаванням 1 ч. ложки рослинного масла і дрібки солі, остудіть. Гриби змішайте з яйцями, рисом і цибулею, посоліть і поперчіть за смаком. Розкачайте з тіста кружечки діаметром 6 см і завтовшки 4-5 мм В центр кожного покладіть начинку і защипайте. Викладіть пиріжки на деко, вистелений папером для випічки і змащений рослинним маслом. Залиште на 15-20 хвилин. Змастіть яйцем і випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці 20 хвилин.

3. Розтягаї з сьомгою

Інгредієнти:
для тіста:
– борошно – 3,5 склянки,
– сухі дріжджі – 1 пакетик,
– цукор – 4 ст. л. ,
молоко – 1,5 склянки
– яйце – 2 шт. сіль,
– рослинна олія – 2/3 склянки;
для начинки:
– сьомга – 1 шт. ,
– рис – 1 склянку
– цибулю – 5 шт. ,
– сіль.

Приготування:
Для опари змішати борошно, цукор і сухі дріжджі. Акуратно влийте злегка підігріте молоко. У вас повинно вийти рідке тісто без грудочок. Залиште опару в теплому місці хвилин на 10. Опара повинна запениться. Далі збити в окремому посуді яйця з дрібкою солі. Після того, як опара буде готова, влийте туди збиті яйця. Додайте борошно і замісіть тісто, поступово вливаючи олію. Обімніть тісто, накрийте рушником і залиште на 40 хвилин. Поки тісто буде підходити, приготуйте начинку. Обробити рибу.

Відокремте кістки і шкіру від м’якоті. Далі поріжте на дрібні шматочки. Шматочки риби обсмажте на повільному вогні. Трохи посоліть, коли риба вже буде готова. Зваріть рис, остудіть. Дрібно поріжте цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Змішайте підсмажені шматочки риби, рис і цибулю. Посоліть начинку за смаком. Тісто розкачати в ковбаску і розділити на невеликі шматочки. Кожен шматок розкачайте в коржик, викладіть начинку і сформуйте пиріжки. Змастіть деко олією. Викладіть пиріжки і дайте постояти в теплому місці ще хвилин 10. Випікайте пиріжки з рибою і рисом в розігрітій духовці до рум’яної скоринки.

4. Міні-пиріжки з м’ясом

Інгредієнти:
для тіста:
– борошно – 500 г,
дріжджі – 35 г,
молоко – 500 мл
– яйце – 1 шт. , сіль;
для начинки:
– фарш свино-яловичий – 500 г,
бульйон – 1 склянку
– цибулю ріпчаста – 1 шт. ,
– перець,
червоний мелений,
сіль.

Приготування:
Борошно просіяти з сіллю. Дріжджі розчиніть у підігрітому молоці. У борошно додайте молоко з дріжджами, вбийте яйце, перемішайте і замісіть тісто. Потім поставте в тепле місце, щоб тісто підійшло. Ріпчасту цибулю почистіть, пропустіть через м’ясорубку і додайте у фарш. Влийте бульйон. Приправте червоним меленим перцем і сіллю за смаком, добре перемішайте.

Тісто наріжте на кубики зі стороною приблизно 4 див. Кожен шматочок тіста злегка розтягніть руками, викладіть в середину начинку і заліпіть краю пиріжків. На деко, змащене соняшниковою олією, швом вниз викладіть пиріжки. Збийте яєчний жовток і за допомогою пензлика змастіть поверхню пиріжків. Випікайте 20 хвилин при температурі 200 градусів.

5. Швидкі пиріжки з капустою

Інгредієнти:
для тіста:
– молоко – 1 склянку,
– маргарин – 3/4 пачки,
– сухі дріжджі – 1/2 пакетика,
– яйце – 2 шт. ,
– борошно – 3,5 склянки борошна,
– цукор – 2 ст. л. ,
– сіль – 1/2 ч. л. ,
– соняшникова олія;
для начинки:
– качан капусти,
– яйце – 2 шт.

Приготування:
Підігрійте до повного розчинення маргарин, молоко, сіль, цукор. Остудіть суміш і вбийте туди ж яйця. Борошно змішайте з сухими дріжджами, додайте суміш і замісити тісто. Готове тісто накрийте кришкою і поставте в холодильник. Приблизно через 30-40 хвилин воно підніметься. Для начинки натерти картоплю на крупній тертці, посоліть і відіжміть сік. Додай в капусту подрібнені варені яйця. Змастіть обробну дошку соняшниковою олією. Розділіть тісто на кульки, розкачайте кожен з них, всередину викладіть начинку, защепіть краю. Готові пиріжки випікайте в розігрітій до 220 градусів духовці 30 хвилин.
Приємного апетиту!