Город

Основні правила осіннього догляду за агрусом і смородиною

Крижові і смородинові кущі невибагливі і здатні успішно витримувати осінньо-зимові сезони без догляду кілька років поспіль. Погіршення їх стану буде поступовим і з часом позначиться на кількості врожаю, розмір ягід і їх смаку. В найгіршому варіанті від запущених кущів у підсумку доведеться позбавлятися. Щоб ви могли уникнути подібної неприємної ситуації, розповім вам про тих простих правилах і техніках, яких дотримуюся сам при обробці плодоносних кущів. Прості дії допоможуть зберегти врожай і навіть примножити його.

Смородина

Ця смачна ягода незалежно від сорту – міцна і морозостійка культура. Слідчо в укритті вона не потребує. Замість цього я зазвичай восени проводжу формування кущів. Така формування багато в чому успішніше весняної, так як не травмуються молоді гілки і бруньки.

Важливу роль для майбутніх врожаїв відіграє обрізка смородини

При обрізанні я дотримуюся простої схеми дій:

  1. Зрізаю сухі, травмовані і гнилі гілки.
  2. Тонкі паростки навколо основного куща видаляю під корінь.
  3. Дуже заплутане і лежать на землі гілки теж зрізаю, вони тільки зіпсують крону.
  4. Всі зрізані відходи утилизирую, в мульчу і компост вони не підходять.

В основному кущі залишаю близько 10-15 різновікових пагонів, цього цілком вистачить для гарного врожаю. Якщо зима обіцяє сильні вітри й морози, то стягиваю гілки тонким шпагатом, зміцнюючи їх.

Після підрізування я починаю обробку від шкідників і хвороб. Для профілактики і лікування на початку осені обробляю зелень розчином хлороокису міді або бордоської рідини. Прикустовой зоні потрібно приділити увагу: очистити, розпушити. Потім ближче до листопада після листопаду займаюся обробкою грунту:

  • ретельно прополюю землю під кущами;
  • акуратно розпушую грунт;
  • обприскую гілки розчином сечовини;
  • в грунт вмешиваю добриво з фосфором і калієм;
  • на завершення вкриваю прикустовую зону мульчею з тирси.

Аґрус

Густа крона куща за літо сильно засмічується бур’янами, опалим листям та іншим сміттям. До того ж надмірне розростання призводить до того, що до деяких ягід в підсумку просто неможливо добратися, не покалечившись. Тому я раз в 2-3 року обов’язково проводжу ретельну обробку колючого чагарника.

Робота без рукавичок може бути неприємна і небезпечна: радимо озброїтися! Обрізка облетевшего і покритого колючками куща може налякати. Щоб уникнути поранень і пошкоджень на одязі, беру щільні рукавички, нарукавники, фартух. Моя схема обрізки агрусу не сильно відрізняється від підрізання кущів смородини:

  • видаляю хворі, сухі і пагони, які відплодоносили;
  • добре прореживаю крону;
  • надаю кущу кінцеву форму.

Обробку від шкідників починаю відразу після повного збору врожаю.

Ретельно прибираю з-під кущів все сміття і рослинні залишки. Після цього обробляю гілки фунгіцидними препаратами, наприклад «Агро Лікарем» або «Гамаиром». Потім пропушую грунт і додаю фосфорно-калійне добриво. Мульчування агрусу роблю торфом або перегноєм, вони надійно захистять коріння від морозу. На цьому і закінчується процес підготовки до зими. Як бачите, він не вимагає великих зусиль. Проте, якщо на ці дії у вас не вистачає часу і сил, то раджу хоча б підрізати сухостій і прибрати сміття, це теж позитивно вплине на самопочуття кущів і врожай.